Salam Aleikum,

Dit zijn de begroetingen die we hier te horen krijgen. Aleikum Salam zeggen wij dan terug, steeds met bijpassende handshake. Elke persoon waarmee we samen werken heeft zijn eigen handshake, Jules geeft een hand en een bokske, bij Abdoulaye is het een handje, bij Pape, Aziz en Jozef ‘Jo’ is het weer iets anders. Dit zijn ook de mensen die het nauwst bij het project zijn betrokken. Hiernaast hebben we ook al meegebasket en gevoetbald met de ploegen van Pape. Hier hebben we al met heel wat jongeren contact gemaakt. Ook de ouders van Pape en Jules die zoals onze eigen ouders ‘s avonds gezellig achter een TV gekluisterd zitten, hebben we ontmoet, evenals de vrouw van Pape. Buiten gezellig met de lokale bevolking praten, houden we ons natuurlijk ook bezig met het project, zodat zij ongestoord elke avond weer het nieuws kunnen bekijken, zonder steeds weer onderbroken te worden door coupures. En die zijn er zeker. Bij elke druppel regen die hier valt, valt ook de elektriciteit uit. Het is regenseizoen.

Dagelijkse traditionele maaltijd bestaande uit vis en lokale groenten

Konstantijn die al drinkend aan het verbroederen is met de lokale jeugd

 

Inmiddels zijn we aangekomen en welkom geheten en gegeten (met het dagelijks middagmaal rijst met vis, waarbij Konstantijn, stoer als hij was, een peper at en zeker 1 uur lang het zich zwaar bekloeg) in Nianing het dorpje waar we verblijven. We verblijven in een appartement die tot de woonst van Pape behoort. Daarnaast zijn we al meermaals naar Mbour en Saly geweest om de lokale winkels te bezoeken voor onze aanhangwagen en de elektrische componenten. Dit met taxi’s met onbekende snelheden, onbestaande toerentallen en lege tanks (maw. de meters werken niet). Zo hebben we al het materiaal voor de aanhangwagen samen met Joseph gekozen en gaan we maandag starten met de bouw, Inch’allah. Al zal dat bij Josephe wel niet echt een probleem zijn aangezien hij een christen is. Ondertussen zijn we er met Pape en Abdoulaye al op uitgetrokken om al de zaken af te gaan die zonnepanelen verkopen. Zo zijn we bij een bedrijf terechtgekomen dat samen met ons, ons voorstel voor de elektrische installatie heeft bekeken en ons van het nodige materiaal kan voorzien. Zo hoeven we geen lange rit naar Dakar te maken. Natuurlijk hebben we vooraf ook enkele keren samengezeten met Josephe, Pape, Abdoulaye en Jules om op dezelfde golflengte te zitten.

Staal afmeten in de lokale staalmarkt van M’Bour

 

Om de samenwerking goed af te trappen, gingen we zondag met Abdoulaye naar een officiële voetbalmatch, een echte derby tussen de twee ploegen van M’bour. Fantastische ervaring, wel een saaie match, gelukkig was Gaetan beschikbaar om de lokale dansers bij te staan op sublieme wijze (de video hebben jullie volgende week tegoed, als het ons ooit lukt om het up te loaden).

De legendarische baoab die volgens de verhalen 1800 jaar oud is, diende vroeger als dorpcentrum

De visserboten terug in de haven na een lange dag varen, de pirogues

Het nabijgelegen strand met uitzicht op de Atlantische Oceaan en Peru in de verte

Voor meer avonturen van WGK, lees onze volgende blog. A la prochaine!