Dag iedereen, wij zijn team Ghana en hebben als missie om de toegang tot water in Ghanese dorpen te verbeteren. Voor we onze avonturen uit de doeken doen, willen we ons graag even voorstellen.

Abena Jolien is onze bio-ingenieur van dienst, zij is onze expert wat waterkwaliteit betreft. Als vrouw in het team is ze meteen de meest populaire aubruni van het gezelschap. Als geen ander weet ze contact te leggen met de lokale bevolking en binnen het team zorgt ze voor een positieve noot

Kwabena Klaas is stiekem een biomedisch ingenieur, maar voor hernieuwbare energie maakt hij graag een uitzondering. Wanneer het te warm wordt, houdt Klaas altijd het hoofd koel. Figuurlijk natuurlijk, want het is een echt zweetpatéke. Hij is de man die het overzicht bewaart, altijd voorbereid is en vanaf minuut één volop van het avontuur geniet.

Last but not least: Kwabena Midas. Hij is net afgestudeerd als bachelor werktuigkunde en zal zich de komende twee jaar verdiepen in energie. Hij zit hier dus meer dan op zijn plaats. Door zijn open karakter werd hij al snel gebombardeerd tot de spreekbuis van het trio en met zijn spontaniteit maakt hij met gemak een brug tussen de Belgische en Ghanese cultuur.

Ter plaatse worden we zeer goed begeleid, wat ons verblijf sterk vereenvoudigd. Kwaku is de man waarbij alles begon: van fondsenwerving tot ons verblijf ter plaatse. Hij krijgt hulp van Emmanuel, werknemer van COLISO en manusje-van-alles (spreekwoord van Klaas). Hij regelt alle praktische zaken en is zeer betrokken bij ons doen en laten.

Accra

Na een lange vlucht en een woelige eerste nacht, trokken we met Emmanuel en Kwaku naar het politiek centrum van Accra. We bezochten het conferentiecentrum en het Ghanees parlement om onze eerste contacten te leggen. In het conferentiecentrum ontmoetten we Ghanezen die in het buitenland werken. Iedereen was zeer geïnteresseerd in ons project en we mochten zelfs een interview afleggen. Ook ontmoetten we twee verantwoordelijke politici van de provincie waar ons project zich zal afspelen. Door onszelf, Humasol en ons project kort voor te stellen, vergroot hun betrokkenheid, wat de gang van zaken sterk versoepelt.


Gesprek met de volksvertegenwoordiger van onze streek

De volgende dag begon met een bezoek aan de Great Market of Accra, waar marktkramers vlak naast drukke straten hun waren verkopen. Alles is hier te koop en als je het claxoneren elke tien seconden even vergeet, is het aangenaam shoppen. Eens hier vertrokken reden we met Emmanuel langsheen tropische landschappen en door kleine dorpjes naar Akokoaso. Nu is het avontuur begonnen.

 Op de markt

Akokoaso


Akokoaso

In Akokoaso logeren we bij Yaw, the assembly man, en Sandra, zijn vrouw in een ruim huis met elektriciteitsaansluiting. Onze gastouders zijn zeer oplettend en helpen ons bij winkelen en koken zodat we zeker niets tekort komen. De eerste dag gaan we langs bij de queen mother en de lokale projectverantwoordelijken, waarna ze ons in het dorp rondleiden. Allemaal zijn ze zeer vriendelijk en dankbaar voor onze komst, wat ons extra motiveert om het goed te doen. Voor onze aankomst hebben ze zelf al de leidingen ingegraven, kraantjes geplaatst en de reservoirs geïnstalleerd. Wat een luxe! Alles ziet er tiptop in orde uit, petje af voor de Ghanezen!


Op bezoek bij de queen mother en de projectverantwoordelijken


Midas keurt de stellage goed


De handpomp die we zullen vervangen

Inspectie van een van de kraantjes


Ons “huisje” voor de volgende twee maanden

Mehyiawo ekyir!

 

Woordenlijst Twi – Nederlands

Akwaba tsewaba Ghana – welkom in Ghana
Abena – Vrouw geboren op dinsdag
Kwabena – Man geboren op dinsdag
Aubruni – Blanke persoon
Mehyiawo ekyir – Tot de volgende keer

Humasol