Okunando!                                                                                                   8 juli 2017

Onze vorige blog ging voornamelijk over onze aankomst hier. Slechts enkele dagen verder kunnen we al een nieuwe blog vullen over het Humasol-project dat we hier zullen uitvoeren. In navolging van het succesvol pilootproject ‘PV aux villages’ van vorig jaar, proberen we dit concept dit jaar verder uit te bouwen. Het ziekenhuis Saint Jean de Dieu in Boko vormt hierbij onze uitvalsbasis. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheden in het gezellige dorpje Borro, dat net naast het ziekenhuis ligt en waar ongeveer 40 families wonen. Het dorp grenst aan de geasfalteerde weg maar toch is er geen elektriciteit waardoor de mensen er ’s avonds in het donker zitten. Het ziekenhuis net naast het dorp en een ander dorp verder naar het zuiden zijn wel verlicht en dat zorgt ervoor dat ook de mensen in Borro verlangen naar verlichting in hun eigen huis. Hopelijk kunnen wij hen hierbij helpen!

Zoals we reeds vertelden in de vorige blog had Père Dominique dinsdag een afspraak met de délégué geregeld. We gaan samen met Yves, een tuinman van het ziekenhuis die het dorp goed kent, als tolk voor de eerste keer officieel op bezoek in Borro. Als eerste ontmoeting kan het wel tellen, want we worden meteen voor de leeuwen geworpen. De afspraak met de délégué blijkt namelijk een heuse dorpsvergadering te zijn: we worden uitgenodigd plaats te nemen op het bankje vooraan in het kerkje van het dorp waar een honderdtal nieuwsgierige dorpsbewoners verzameld zijn. Vuurdoop!
We leggen uit met welk doel we in Benin zijn en wat we eventueel voor het dorp zouden kunnen betekenen terwijl we proberen zo weinig mogelijk verwachtingen te scheppen. Dat laatste is een hele uitdaging, maar we hadden ons hier gelukkig goed op voorbereid! Na afloop is één ding duidelijk: de mensen zijn ontzettend geïnteresseerd en enthousiast! Na een rondleiding door het dorp is voor ons de volgende stap vanzelfsprekend: zo snel mogelijk bekijken of het voorzien van verlichting in dit dorp binnen onze mogelijkheden en het budget past.

Met het excel-programma dat we thuis reeds schreven tijdens het voorbereidend jaar, dimensioneren we de installatie die we nodig hebben om per huis in het dorp één lamp te doen branden voor drie uur per dag. Aan de hand van een luchtfoto van Google Maps (ja, ook kleine Afrikaanse dorpen staan daar op!) en enkele metingen ‘in the field’ kunnen we de kabellengtes schatten en kiezen we welke huizen we best met elkaar verbinden.
Naast de dimensionering is zoals bij alle (Humasol-)projecten het financieel plan heel belangrijk, we willen immers niet halverwege de uitvoering zonder budget vallen. We maken een gedetailleerde budgetschatting: we stellen een lijst van benodigdheden op, onderzoeken de lokale prijzen en houden ondertussen onze ogen en oren open op zoek naar lokale steun. Blijkbaar hebben de dorpelingen gedurende een viertal jaar bij een microfinancieringsbank geld gespaard om een elektriciteitsproject van de overheid te kunnen financieren. Dit project is er echter nooit gekomen dus misschien kan dit geld nu geïnvesteerd worden in de zonnepaneelinstallatie.

Au boulot!

Alban, de heel behulpzame technieker van het ziekenhuis, gaat voor ons undercover om de beste prijzen van Parakou te onderhandelen aangezien ons witte vel blijkbaar de prijzen doet stijgen: verrassing! Samen met Alban doen we ook een klein marktonderzoekje om verschillende lampen te vergelijken. Dat was best interessant: zo kun je hier LED-lampen kopen van 3 W die eigenlijk 14 W verbruiken! Ergens in China staat waarschijnlijk een machine die op maandag ingesteld werd; dat overkomt de besten, nietwaar? Er zijn ook lampen die effectief verbruiken wat op de verpakking vermeld staat dus daar gaat voorlopig onze voorkeur naartoe.

Technieker Alban in zijn natuurlijke habitat.

Met een vrij nauwkeurige kostenschatting keren we terug naar het dorp om met de délégué te bespreken wat de inwoners kunnen bijdragen. We treffen hem aan in de boomgaard waar hij een een cashewnootboom aan het snoeien is met een machete en houden onze korte vergadering in het veld. Hij verzekert ons dat de inwoners zeker kunnen bijdragen. We mogen een bedrag voorstellen.
We spreken af met Euloge, de contactpersoon van Stichting Hubi & Vinciane, in Parakou om onze plannen voor te leggen en goedkeuring te vragen. Het is een productief gesprek en ze geven ons groen licht op voorwaarde dat de dorpelingen inderdaad zowel mee investeren in de installatiekosten als een maandelijks bedrag betalen voor de elektriciteit dat dan kan worden ingezet voor het onderhoud. Vanmiddag is een tweede officiële dorpsvergadering gepland om deze zaken te bespreken. Als dat rond is, kunnen we eraan beginnen!

Ondertussen kwamen ook al enkele mensen spontaan naar ons toe met specifieke vragen over zonne-energie. Enkelen hebben al  een paneel(tje) gekocht en willen van ons weten welke componenten ze nog nodig hebben om hun installatie te vervolledigen, anderen vragen om een budgetschatting voor een individuele installatie. De prioriteit ligt op dit moment op de verlichting van het dorp, maar we gaan tussendoor ook in op deze vragen. Er kan op deze manier namelijk mooi werk geleverd worden op het vlak van PV-awareness, daar spelen we graag op in.

Na een week hier hebben we al behoorlijk wat gezien en al veel mensen ontmoet en gesproken.  We blijven overtuigd: Benin is een heel mooi en gastvrij land met enorm vriendelijke mensen. In Borro hebben we veel contact met zowel jong als oud en we volleyballen met onze Belgische vrienden, verplegers van het ziekenhuis en jongens uit het dorp. De ritjes achterop de ZEM’s blijven avontuurlijk en wanneer we in Parakou zijn is de verbazing nooit ver weg: de plek is een aanrader voor iedereen die avontuurlijk aangelegd is en openstaat de westerse definitie van ‘stad’ even te herzien!

Alors, ça commence!

Marjon en Willem

Dress to impress! Dorpsvergadering in zondagskleren.

Parakou

Enkele meisjes van het dorp

Poseren voor verschillende camera’s na de volleybalmatch

Een streepje muziek

Parakou