We hebben weer twee drukke weken achter de rug. De tijd vliegt! We trokken er regelmatig op uit en ook op de boerderij hadden we enkele productieve dagen. We zijn net ook onze laatste maand ingegaan. Dat geeft ons een extra boost om er nog zoveel mogelijk uit te halen.

URWA, en NARO: aight!

Twee woensdagen geleden zagen we ingenieur Ronald van URWA voor een tweede keer om een installatie te bezoeken die gelijkt op wat de volgende humasolgroep wil bouwen. Wanneer we aankomen met de boda boda worden we aangenaam verrast: NARO! National Agricultural Research Organisation, een onderzoeksgroep die we graag eens spraken over onze manier van composteren. Twee vliegen in één klap. We bezochten de watertank en het wateropvangsysteem dat URWA er enkele jaren geleden bouwde. Daarna spraken we een ingenieur die onderzoek doet rond het gebruik van meststoffen. Hij was geboeid door onze manier van composteren. Een week later spraken we nog eens met hem af, samen met een andere ingenieur. We kwamen overeen dat we op hun terrein een vergelijkende studie zullen doen van composteren volgens de Oegandese en volgens onze wijze. Hiervoor hebben we TopTex nodig (het deken dat we over de compost leggen). Wanneer onze TopTex is aangekomen vanuit Kenia kunnen we aan de slag! Hopelijk iets voor begin juni.

Dumpsite Kiteezi

Donderdag 4 mei. We bezoeken de dumpsite in Kiteezi waarvoor we al een lange tijd toegang proberen krijgen. We gaan uiteindelijk zonder toestemming en krijgen te zien wat we wouden zien: een afvalberg van meer den 21 hectare groot en tot wel 23 meter hoog. Een honderdtal vogels met vleugels van meer dan twee meter breed vliegen als aasgieren boven de afvalberg. Dit was schrikken. Al twee maand full-time bezig met en over afval, dus dachten we dat we het wel al gezien hadden. We stonden perplex. Tijdens de eerste jaren van Waste Masters dumpte Chrispin zijn afval hier ook. Hij vertelde ons dat hij tussen het afval drie keer een lijk vond. Ruig.

Samen met de supervisor van de 600 scavengers – mensen die waardevolle materialen proberen recupereren, deden we een toer door het dorp der afval. Hij wist ons te vertellen dat er dagelijks ongeveer 1500 ton afval wordt gedumpt. Dat is gigantisch, in vergelijking met de vier ton die Waste Masters dagelijks ophaalt. Na onze tour op één van de bergtoppen, wandelen we naar de centrale waar het percolaat (voor de leken onder ons: het afvalsap) wordt ‘opgevangen en gefilterd’. Bad things. De supervisor zei ons dat er vandaag een stroompanne was, maar Chrispin wist dat de installatie al lang stilstaat. De bruine smurrie loopt gewoon rechtstreeks in de grond en in omliggende beken. Na ons bezoek stopte Chrispin twee kilometer verder in een dorpje. Hier stroomt een beekje. Donker bruin, vervuild door het percolaat afkomstig van Kiteezi.

De dumpsite heeft zijn maximumcapaciteit zo goed als bereikt. Men kreeg er al drie keer te maken met een verzakking. Lawines van afval. Ongelofelijk gevaarlijk, zeker als je weet dat we volwassenen én kinderen zagen werken op de plaats van de verzakkingen. Binnen twee jaar plant KCCA elders een nieuwe dumpsite te openen. Het is nog onduidelijk waar deze zal komen, al hoorden we bij verschillende mensen al over Mukono district. We hopen dat deze van begin af aan beter zal worden gemanaged. We hebben een aantal personen in ons netwerk die hier een zekere invloed op kunnen uitoefenen. We spreken hen over onze ideeën en hopen op die manier enige invloed te kunnen uitoefenen. Net voor het online zetten van deze blog hadden we hierover een boeiend en vruchtbaar gesprek met een specialist Waste Management van de overheidsinstantie NEMA (National Environment Management Authority). To be continued!

Later op de dag bouwden we onze tweede composthoop. Dagelijks meten we de temperaturen en wanneer het nodig blijkt, keren we de hoop en/of voegen we water toe. We houden daarvoor nauw contact met onze composteerexperts vanuit België. We hebben regelmatig whatsapp-calls met hen, de volgende Humasolgroep. Hun enthousiasme en goesting om naar Oeganda te vertrekken, geeft ons wekelijks een portie verse energie. Merci daarvoor Anton, Celien, Helena en Thomas!

Workshop BTC

Het was een dag waar we al een tijdje naar uitkeken. Het Belgisch ontwikkelingsagentschap (BTC) had een workshop georganiseerd om te komen tot een korte- en middellange termijn actieplan voor het afvalbeleid in scholen die ze mede hebben opgericht. In totaal waren 49 mensen vanuit verschillende hoeken aanwezig die een belangrijke rol spelen op vlak van waste management in Kampala en omstreken. Ook Chrispin was van de partij. Hij stelde zichzelf voor als Kasasiro, wat zoveel betekent als ‘afval’ in Luganda. Hij bracht twee duidelijke boodschappen: je kan er goed je boterham mee verdienen en willen we de afvalproblematiek aanpakken, moeten we starten met volgende generatie. Na een paar uitgelichte case studies gingen we in kleine groepen aan de slag om te komen tot korte termijn activiteiten en een lange termijn strategie. We zaten beiden in een andere groep, maar onze ervaringen waren verrassend gelijkend. De manier van groepswerk en besluitvorming verschilt erg van de onze. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om de chairman aan te duiden, de notulist en dergelijke. Als iedereen akkoord is met de kleur van stift die men zal gebruiken, kan men van start gaan. De meesten nemen uitgebreid het woord en komen ook graag áán het woord. Het bespreken van de topics verloopt traag en blijft aan de oppervlakte hangen. Awareness creëren en sorteren lijkt dé oplossing. Maar, hoe dat er dan precies moet uitzien wordt amper hard gemaakt. Tot onze spijt werden ook voorstellen gedaan als ‘het afval begraven in een put’ als een duurzame oplossing. Het wordt nog maar eens duidelijk voor welke grote uitdagingen we staan.

Ondernemers voor Ondernemers

Afgelopen zaterdag hadden we bezoek van een groep sympathieke belgen. De voorzitter en de communicatieverantwoordelijke van Ondernemers voor Ondernemers reisden samen met een groep geëngageerde vrijwilligers voor een week door Oeganda. Ze bezochten projecten die ze reeds in het verleden hadden ondersteund of mogelijks in de toekomst zouden ondersteunen. Ze sloten hun reis af bij Waste Masters Ltd.. Dankzij hen kon Chrispin investeren in twee trucks. Chrispin ontving hen eerst bij hem thuis in Seeta. Hij vertelt over hoe Waste Masters is geworden wat het nu is en over zijn partnerschap met Humasol. Na een sappige watermeloen gaan we kijken hoe het afval wordt opgehaald. Vervolgens rijden we door naar de boerderij waar we verblijven en experimenteren met het composteren. We gaven ze een uitleg en deden een tour door Chrispin’s land.

 

Meeting werknemers

Maandag hadden we opnieuw een meeting met de werknemers van Waste Masters Ltd. Er stond heel wat op de agenda. Gelukkig konden we rekenen op de inspirerende woorden van Chrispin ten aanzien van de werknemers. Hij herinnerde de werknemers over de reden van ons verblijf, had het over de toekomst van Waste Masters Ltd. en nam uitgebreid de tijd om de werknemers te bedanken voor hun harde werk, waarbij hij hen voornamelijk complimenteerde over hun stiptheid en hun verantwoordelijkheidsgevoel. Bij deze een pluim voor Chrispin om de teamgeest oprecht te versterken.

We spraken de werknemers nogmaals over het belang van het sorteren, zodat zij op hun beurt deze boodschap kunnen doorgeven aan de klanten. Daarnaast deelden we ervaringen uit over het pilootproject en kregen we wat feedback. We beslisten welke klanten we zouden aanspreken bij het opschalen van het pilootproject en hoe we dit praktisch konden organiseren. Er werd ook feedback gegeven op onze nieuwe flyer, die we deze week zullen finaliseren. We spraken ook een datum af waarop we met z’n allen een feestje houden! 11 juni it is. Het was een geslaagde meeting. We zijn content dat we met dit team kunnen samenwerken. We eindigden met een fotosessie die een aantal prachtplaatjes heeft opgeleverd.

Isa op den unif!

Isabel schreef zich in voor het vak ‘environmental management’ binnen de masteropleiding Development Studies, een korte opleiding van drie weken. De eerste lesweek werd echter al gecancelled. Ondanks het duidelijke lesprogramma werd er al vaker van afgeweken.

Tijdens de eerste les die ik bijwoonde kwam het thema ‘waste’ aan bod. Dit ‘momentum’ kon ik niet zomaar laten passeren. Ik nam de les een klein halfuurtje over van de prof. Terwijl ik vertelde over waste management in Oeganda liet ik de foto’s zien van Kiteezi. De medestudenten waren verontwaardigd. Er kwam een klasdiscussie op gang, waarbij heel wat vragen en meningen gedeeld werden. Ik vertelde over de vele mogelijkheden van recyclage en het project waarvoor ik in Oeganda ben. Het was een heel leuke ervaring om te zien dat deze bezorgdheid gedeeld wordt. De prof gaf me ook nog de raad mee om te starten bij de kinderen. Het is veel moeilijker om de mindset van ouderen te veranderen.