Een tweede blogbericht van op Belgische bodem. Hier lezen jullie wat meer over wat ons naar Oeganda drijft.

Daarvoor laten we jullie graag kennis maken met Chrispin. Chrispin is de zaakvoerder van het afvalophaalbedrijf Waste Masters Ltd. in Seeta, net buiten de hoofdstad Kampala.

 

Zo’n 800 gezinnen maken gebruik van de diensten van Waste Masters Ltd. Afvalophaling is er niet zo georganiseerd als bij ons. De stad haalt enkel grote containers op op drukke openbare plaatsen, zoals je ziet op deze foto.

Voor de overige ophaling rekent men op privé-ondernemingen. Deze hebben meer financiële marge om investeringen te doen in nieuwe apparatuur. Waste Masters Ltd. is een voorbeeld van zo’n bedrijf. De maandelijkse fee die door dit soort bedrijfjes gevraagd wordt, is niet voor iedereen betaalbaar. Hierdoor ontstaat er ook een informele markt, waarbij particulieren zich engageren om tegen een lage prijs het afval op te halen. Dit afval wordt ergens gedumpt, op plaatsen die hiervoor niet zijn voorzien. Ondanks de combinatie van publieke, formele en informele ophaling wordt een deel van het afval ook nog gedumpt of verbrand door de huishoudens zelf. Dit resulteert in veel rondslingerend afval en vervuiling van de bodem, het water en de lucht.

Hoe gaat Waste Masters Ltd. vandaag de dag aan de slag? Op deze infographic vind je in een aantal beelden en woorden de gang van zaken. Je start linksboven en gaat met de wijzers van de klok rond.

Zoals jullie in het filmpje konden zien, kwam Chrispin reeds naar België. Hij was onder de indruk van de manier waarop afval hier wordt verwerkt. Hij zou dit ook graag in Oeganda zien gebeuren. Dat kan hij niet alleen. Via de organisatie ‘Ondernemers voor ondernemers’ kon Chrispin reeds een aantal investeringen doen die hem hierbij kunnen helpen. Daarnaast, klopte hij aan bij Humasol om hem hierin te ondersteunen. En zo, kwamen wij bij hem terecht. Maar, Gil en ik zijn niet alleen. Na onze 3,5 maanden zal een vierkoppig ingenieursteam het werk van ons overnemen. Wat we daar juist plannen te doen, lees je heel erg binnenkort!