In onze laatste blog toonden we jullie onze twee afgewerkte zonne-installaties. Ons werk zat er dus op en we hadden nog twee weken de tijd om op vakantie te gaan. Vermits er geen WiFi was aan ons Afrikaans zwembad konden we jullie helaas niet voorzien van blogs met leuke foto’s. Onze oprechte excuses hiervoor…

Bonne blague! We maakten veel leukere plannen. Zoals we schreven in onze vorige blog zagen we veel mogelijkheden voor de micro-installaties hier in Parakou. Onze micro DC-installatie is zeer interessant voor de mensen in de stad, hen hebben we met vol enthousiasme hierover gesensibiliseerd. Maar naast de mensen ‘en ville’ wonen er ook heel wat mensen ‘aux villages’. Aux villages ils n’ont pas de lumière. Het elektriciteitsnet komt niet tot daar, nu niet en de komende vijf à tien jaar zal dit niet veranderen. Voor hen is onze micro-installatie overigens te duur. We bezochten redelijk wat communes. Ook een commune waar er door een Amerikaanse organisatie reeds licht geïnstalleerd was. Aan een meisje stelden we de vraag: ‘wat heeft licht voor jou veranderd?’ Ze gaf het volgende antwoord: ‘nu kan ik ’s avonds na het werk op het veld nog studeren…’ Pakkend, maar ook super motiverend! Als ingenieur moeten we toch een oplossing kunnen vinden om de andere communes deze kansen ook te geven.

Vandaag stellen we jullie, met wat vertraging, heel fier het nieuwe project voor waar wij de de laatste weken van augustus aan gewerkt hebben. We keken al lang uit om dit met jullie te kunnen delen! Het begon allemaal heel theoretisch, sinds 11 juli, de dag dat we de Amerikaanse installatie bezochten. We werkten een sociaal-economisch plan uit. Ons doel: ‘een gemeenschappelijke en zelfvoorzienende microgrid uitwerken die met behulp van zonne-energie een commune van licht kan voorzien.

Dagen en weken schreven we hieraan. We deelden vele verslagen met Humasol en Stichting Hubi & Vinciane en samen met hen werkten we tot een goed samenhangend geheel. 8 augustus, na meerdere weken over en weer mailen, kregen we uiteindelijk een definitieve GO van onze oppercoach en Stichting Hubi & Vinciane! Yes!

Een gemeenschappelijke installatie bestaande uit twee zonnepanelen, een batterijbank en een microgrid van kabels is het resultaat. Hieraan zijn al 52 LED’s aangesloten, en dit kan de volgende maanden nog een beetje uitgebreid worden. Fantastisch toch! Het dorp draagt volgens ons plan ook zelf zijn steentje bij om de installatie te kunnen onderhouden en nadien uit te breiden. Per lamp wordt een kleine investering gevraagd en betalen de dorpelingen ook 250 CFA per maand (ongeveer 40 cent). Er is een heel sociaal-economisch systeem uitgebouwd. Er zijn enkele mensen die controleren dat ’s nachts het licht op tijd uitgaat, nog enkele anderen zijn verkozen om maandelijks het geld op te halen. Samen met hen hebben we een bankrekening geopend bij een plaatselijk microfinancieringsbureau. Dit zijn kleine banken die vooral geld lenen voor kleine projecten, waarvan de terugbetalingstermijn maximaal twee jaar zou zijn. Voor onze installatie is dit te kort. Door een nauwe samenwerking op te zetten met het microfinancieringsbureau, kunnen we ervoor zorgen dat in de toekomst dergelijke projecten met plaatselijke middelen en elektriciens uitgevoerd kunnen worden. Ze stonden hier alvast voor open, wat schitterend nieuws is!

Onze eerste dorpsvergadering was heel spannend. We wisten niet hoe onze plannen onthaald zouden worden door het dorp. Met de arrondissementschef als plaatselijke tolk konden we iedereen uitleggen wat we wilden doen. De vertaling naar het Bariba en de reactie afwachten was altijd even stressen. Gelukkig werd alles met luid applaus onthaald, echt een pak van ons hart! Nadien gingen we direct aan de slag: een geografisch plan opstellen, afmetingen nemen, de locaties van schakelaars en LED’s bepalen… Als hierbij nog een 30-tal kinderen rond je dansen en onophoudelijk “photo, photo” roepen, is de dag helemaal compleet. Achja, eventjes beroemd zijn is ook wel eens leuk!

Nadien gingen we samen met Parfait, onze bevriende elektricien, direct aan de slag om alle gemaakte plannen om te zetten in de praktijk. Dagen kabels leggen, schakelaars installeren, LED’s aansluiten, het is vermoeiender dan je zou denken! Al moet gezegd worden dat het enthousiasme van de dorpelingen echt aanstekelijk werkt. Als je ziet met welke motivatie ze de grachten graven om de kabels onder de grond te leggen, werk je zelf ook op een wolk! Ook de kinderen werkten echt goed mee, per materiaalstuk had je een kindje om het je aan te geven tijdens het plaatsen van de lampen. Ondertussen kennen ze de Nederlandstalige woorden hiervoor en wij ook het Bariba voor enkele dingen. Het is ook mooi om te zien hoe heel het dorp elkaar kent en echt ingespeeld is op elkaar. Eén kindje was bijvoorbeeld doofstom maar maakte zich enorm nuttig als materiaalman tijdens het trekken van de kabels door de buizen. Hij zag echt direct wie wat nodig had en was direct ter plaatse. En als je met zo’n team werkt, gaat het werk ook echt heel snel vooruit!

Na vijf dagen hard werken was alles helemaal klaar. We moesten de kleine gemaakte foutjes nog corrigeren, zoals af en toe wat dingen opnieuw vastmaken in afbrokkelende muren. Het dorp had al van dag één uitgekeken naar deze dag, vol ongeduld wilden ze onmiddellijk dat het systeem werkte. Na die vijfde dag had het dorp ’s avonds voor het eerst in zijn geschiedenis licht! Maar liefst 30 huishoudens genieten hier nu elke avond van. Onze eindvergadering was dan ook een memorabele gebeurtenis. Alles nog eens duidelijk uitleggen, verantwoordelijken kiezen om het geld maandelijks in te zamelen en te storten en nadien weer een groot applaus. Nog eens een half uurtje fotoschoot met alle kinderen, plaatselijk gebrouwen sterke drank proeven en we konden moe maar voldaan terugkeren naar de boerderij. Na een maand werkt het systeem nog perfect en kijken we met veel voldoening en toch wel trots terug op ons project dat we “PV aux villages” gedoopt hebben. Humasol ziet hier enorm veel mogelijkheden in voor in de toekomst, dus wij zijn alvast enorm benieuwd en gemotiveerd om volgend jaar studenten te coachen!

Ondertussen waren ook alle componenten van het irrigatieproject aangekomen en konden ook zij beginnen met de uiteindelijke implementatie. Maar een zonnepomp zonder zonnepanelen werkt natuurlijk niet. Weer wat werk voor ons! Dit omdat Simon vroeger terugkeerde naar België, dus we konden best ons steentje bijdragen aan hun project. De laatste dagen hielpen we dan nog verder met het aansluiten van de laatste leidingen en het dichten van enkele lekken. Naast elektriciens zijn we nu dan ook volleerde loodgieters geworden 🙂

Ondertussen zijn we al bijna een maand terug in België… We kijken terug op een ongelooflijk leuk en interessant project en een fantastische ervaring. Deze ervaring gaat veel verder dan enkel het technische gedeelte. De vriendschappen die we hier konden opbouwen, de momenten die we met hen samen beleefden, zijn zaken om je echt aan vast te houden. Zo vierden we ondertussen ook nog Ona’s verjaardag samen met de broeders en enkele andere vrienden. Dit deden we met Belgische frieten en stoofvlees, heerlijk in combinatie met enkele Beninese pilsen. De avond sloten we al dansend en zingend af. Wat zijn de broeders hier toch leuk. Onze locale partner, Stichting Hubi & Vinciane, heeft dat hier echt fantastisch geregeld voor ons. Merci Humasol, merci Hubi & Vinciane, merci frères, merci amis béninois, merci familie en vrienden thuis om ons twee maanden te missen en ons deze kans te geven! Afscheid nemen zal nog heel erg moeilijk worden… We gaan het hier echt missen, ‘c’était une expérience incroyable’!!!