(geschreven door Louis)

Na 3 weken werd het misschien wel eens tijd om een blog te schrijven. In augustus heb ik nog 10 dagen rondgetoerd in het zuiden van Peru samen met padre en de streek van Cusco bezocht. Perfect opwarmertje voor mijn Spaans en ideaal om alle Peruviaanse gewoontes, gerechtjes, enz. te leren. De vierdaagse Salkantaytrek was misschien wel het hoogtepunt waar we eerst tot op 4600m hoogte tussen de gletsjers zijn geklommen om dan een halve dag later in het tropisch regenwoud uit te komen met als eindpunt Machu Picchu. Daarna keerde padre terug huiswaarts en ging ik naar Lima waar Jordy van België ging toekomen.

Na een hoop misverstanden elkaar toch gevonden en uiteindelijk 3 dagen gebleven. Geen Gringoparty in Jaén met alle projectsstudenten zoals gehoopt, maar wel Freek ontmoet in Lima. Daar hebben we een auto gehuurd en  samen met een local een uitstapje naar Huacachina gedaan. De enige oase in Zuid-Amerika in de lange woestijnstrook langs de Grote Oceaan. Een uurtje met de buggy door de woestijn crossen en sandboarden voor ongeveer €8 konden we niet laten liggen. Ook op restaurant kun je voor €8 echt deftig eten (in Jaén voor €5, zie verder).

Dan op naar de projectlocatie in het noorden. Hierover en over het project zelf is al veel geschreven in de vorige blogs van Freek, Robbe en Gerben, een aanrader! Eerst kwamen we aan in Jaén, de enige grote stad in de buurt van de hydro, na een comfortabele busrit van 18u. Direct alle truien uit want hier halen ze vlotjes de 25 graden overdag en dat het hele jaar door. Veel sleuren met gerief zat er gelukkig niet in want de hele stad draait op mototaxi’s. Mits een kleine onderhandeling geraak je voor 2 soles (of 60 cent) aan de andere kant van het stad. Ze durven de gringo’s wel eens het dubbel aanrekenen, maar nu beginnen we de prijzen wel te kennen. Los daarvan zijn de mensen hier heel vriendelijk en hebben ze altijd tijd voor een praatje of lopen ze graag mee om iets te zoeken. De eerste dag in onze casa de voluntarios (waar we tijdens de weekends verblijven in Jaén) kunnen we samenvatten als een kuisdag. De schimmels en de mieren uit de keuken hebben een hard leven sinds dan.

Ik had al een paar dagen last van mijn achillespees en ben dan toch maar eens naar de dokter geweest met als resultaat een verband en me een week koest houden. Dat betekent in Jaén blijven en opsplitsen. Jordy vertrok al een paar dagen naar La Playa Hermosa (of La Buitrera) waar de hydro staat. Daar heeft hij met iedereen gepraat, vergaderd en de huidige staat van de hydro onderzocht. Ondertussen deed ik bureauwerk, de contacten van humasol bezoeken en materiaal kopen.

Er is misschien extra uitleg nodig bij de huidige staat van de hydro. Zoals jullie in de laatste blog van Robbe gezien hebben, heeft de hydro al kunnen testdraaien. “Wat moeten jullie dan nog doen?” vroeg men soms. Wel, dit was zo gepland omdat tot eind augustus het elektrisch en elektromechanisch team aanwezig waren en zij de turbine, generator, het ELC met de dumploads en het net moesten kunnen testen voor ze vertrokken. Op een klein detail aan de dumploadbak na werken al deze onderdelen perfect, dus top! Het bouwkundig gedeelte is nog niet af (en dat was ook gepland). Om enkele voorbeelden te geven: de dam moet verstevigd en verduurzaamd worden, er moeten nog twee filters geïnstalleerd worden, er moet een dak voor de forebay gemaakt worden, er moet een waterstop voor de 3 buizen gemaakt worden, de buizen moeten beschermd worden tegen UV en beloopbaar zijn, de oever aan het turbinehuis is weggeërodeerd en moet verduurzaamd worden om de grote waterstroom aan te kunnen, enz. Naast het afwerken van de hydro zullen we deze ook volledig opmeten en een digitaal 3D model maken net zoals van de andere twee hydro’s in de buurt. Dit doen we om de studenten van de komende jaren een beter kijk te geven op de as-built situatie. En ten slotte gaan we ook op zoek naar een projectlocatie voor volgend jaar.

Zondag hebben we nog eens gourmandisch ontbeten en ’s avonds zijn we gaan supporteren voor onze amigos uit de casa die een mooie derde plaats behaald hebben op een zangwedstrijd tijdens een avondmarkt. Vandaag kregen we een auto ter beschikking van de municipalidad (gemeente) om al onze gekochte materialen op te halen en naar La Playa Hermosa te brengen. Morgen starten de bouwwerken en gaat het verband eraf dus ben ik ook present op de werf.

Hasta luego amigos!

Louis

PS: volgende keer meer foto’s!