We weten het, ondertussen is het al even geleden dat we nog eens een blog hebben geplaatst. Het uploaden van de laatste blog van het andere team heeft een heel weekend in beslag genomen, om maar een idee te geven van onze geweldig snelle mobiele verbinding. Het lange wachten is nu voorbij, hier volgen weer de leukste 5 minuten van je dag!

Er komen heel wat mensen langs op de boerderij. Dit gaat van hoogstaande personen in pak -deftiger dan Cedric in zijn bomba- die in dure auto’s een liter honing komen kopen, tot kleine neefjes en nichtjes van de broeders. Dan staan wij altijd klaar om hen op te vangen! Voetballen, petanquen en tekenen vinden ze heel erg leuk. Helaas bleef het vak technisch tekenen niet al te goed hangen bij ieder van ons 😉

Ohja, we hebben vakantie genomen! We beslisten tijdens een middag dat we de dag nadien op safari wilden gaan. Met het Belgische project “Baobab Express”, een recent uitgebouwde busdienst, trokken we naar Tanguiéta, het noorden van Benin, om vervolgens naar Parc Pendjari te gaan. Daar gingen we ons uitleven bij watervallen, zaten we met z’n drieën op het dak van onze 4×4 tijdens een prachtige safari, sliepen we in een tent in het park, stonden we oog in oog met een jagende leeuwin, duwden we de Baobab-bus zo’n vijf keer in gang om dan toch nog volledig in panne te vallen… Kortom, het was een onvergetelijke uitstap!

Natuurlijk wordt er ook nog gewerkt aan ons project. Om direct met de deur in huis te vallen: onze beide installaties zijn volledig klaar en het resultaat mag er wezen! Met trots kunnen we jullie ons werk tonen! Ook de talrijke mensen die de installatie komen bezoeken, kunnen we een proper afgewerkt geheel tonen. We zijn ook enorm veel bezig met het sensibiliseren: mensen hier denken dat zonnepanelen superduur zijn, terwijl ze minder kosten dan de moto’s die iedereen hier heeft. We hopen nog veel mensen te bereiken, wat zeker nog het plan is tijdens de komende weken. We hebben al een grote rendez-vous gepland waar heel wat mensen naartoe gaan komen, omdat ze al geld en interesse hebben om zonnepanelen te kopen maar gewoon niet weten wat ze nodig hebben of hoe ze er aan moeten beginnen. Dit telefonisch regelen laten we liefst over aan Willem-Jan, zijn stemmetje bij het bellen maakt elke afspraak op zich al de moeite waard.  Al deze problemen hopen we nog aan te pakken door met plaatselijke bedrijfjes, NGO’s en elektriciens te spreken.

Zoals de titel van een van onze vorige blogs al zei, hier is het altijd feest! 1 augustus is het het nationale Feest van de Onafhankelijkheid. De avond ervoor dansten we als zotten voor tientallen filmende Beninezen, kregen we bier getrakteerd van de liveband en feestten we erop los. 1 augustus zijn we het defilé gaan bezichtigen, waar we het leger (dat opgeleid wordt door ons eigenste Belgische leger), de politie en de brandweer zagen, naast een hele hoop hoogstaande personen die te paard kwamen of voorafgegaan werden door een klein muzikaal stoetje.

Als goede christenen proberen we nog steeds iedere zondag naar de mis te gaan. Dat loopt af en toe wel eens letterlijk mis. Wanneer er geen priester beschikbaar is, verloopt heel het gebed in het Baribas. Helaas reikt onze woordenschat niet verder dan “hallo”, “tot de volgende” en onze naam, namelijk “blanke” (oh, en het grappigste van al: als iemand “ow” zegt, blijf je “ow” terugzeggen totdat de oudste stopt). Na een mooie anderhalf uur hier te hebben afgezien, konden we gaan genieten van onze zondag met wat frisse 65’ers bier, schotels frieten en pizza’s! Met de koelkast kunnen we binnenkort onze eigen feestjes organiseren, hoera!

Tot de volgende!

Tom, Willem-Jan & Cedric