Tijd is een zeer flexibel begrip hier. Tout à l’heure spant zich uit over een hele dag, bientôt een paar weken en een planning maken doe je best de dag zelf of liever nog een uur op voorhand. Met deze mentaliteit hebben we de avond op voorhand besloten om de volgende ochtend om 6u de Boabab naar Tangueta te nemen. Zwemmen in watervallen en een safari, Benin heeft echt prachtige dingen te bieden. Reisbureau frère Pierre regelde natuurlijk via één van zijn contacten een slaapplaats en ter plaatse slaagden we erin (na een lang afdingspel, dat we min of meer verloren) een gids te regelen voor de volgende dag.

We gingen zwemmen in prachtige watervallen en gaven zelfs een klein jongetje, dat zich redde met hondjesslag, zijn eerste zwemles.

De safari zelf werd ook een groot succes. Ten eerste ziet de natuur er nu, in het regenseizoen, echt geweldig uit. De dieren zijn dan wel minder goed te zien en te vinden, maar al dat mooie groen compenseert dat ruimschoots. Het feit dat we telkens met drie bovenop het dak van de jeep mochten zitten maakte de ervaring niet minder speciaal.

Wat ons project betreft willen we graag nog een keer naar de titel verwijzen. Alles, maar dan ook alles (buizen en pomp) zou très, très bientôt moeten aankomen. De tijd begint te dringen en we hopen dus dat ze deze keer hun definitie van très très bientôt aanpassen naar de Belgische norm.

Vorig weekend kwam prof. Seppe Deckers op bezoek. Hij heeft tijdens het jaar meegewerkt aan ons filterconcept en zijn feedback nu ter plaatse is dus van groot belang. We voerden samen wat grondonderzoek uit en hij leerde ons de grondlagen, hun sterkte en doorlatendheid. Gelukkig zag hij dat het goed was! Het concept van natuurlijke filter is hier ideaal en hij zag nog nooit zo’n groot debiet proper water uit de grond komen.We brainstormden over verstevigingsmethoden en lieten een prijsschatting voor de muren maken. Begin volgende week gaan de werken van start.

 

Tijdens ons werk aan de filter hebben we ook contact gelegd met een aantal geïnteresseerden in irrigatie. We gingen nadien langs bij één van deze mensen. Hij werkt bij een NGO en wilde graag wat meer weten over het concept zonnepomp (wat we met veel plezier uitlegden) en over zonnepanelen (waar we een gedetailleerde uitleg over gaven en vervolgens promotie maakten voor het andere team). Hopelijk leidt dit nog tot een nuttige samenwerking.

We willen jullie ook graag nog vertellen over een opmerkelijke uitstap. Een avondje uit. Toen Pierre om 21:30 langskwam om ons mee naar een openluchtconcert te nemen, haalden we het ander team uit hun bed en sprongen we nieuwsgierig in de auto. (Gelukkig, want het werd een memorabele avond!). Dansen op een podium, daar hebben we beiden wat ervaring mee, maar een gigantische rotonde vol beninezen met de ogen op ons gericht, dat was toch nieuw ;). Ons idee om iedereen mee op de dansvloer te krijgen resulteerde enerzijds in gratis bier en anderzijds lopen er nu 100den locals rond met filmpjes van dansende Belgen op hun gsm’s. Bon, we amuseerden ons geweldig en kijken al uit naar de volgende, even onvergetelijke avond.

We hebben de laatste week ook weer ons best gedaan om verder te integreren. Aangezien er veel bezoekers waren deze week had de boerderij een kokkin voor vier dagen, amai, wat een verademing :). Zij was enthousiast om haar kennis te delen en zo zijn we sinds kort de bezitter van het recept voor een typisch Afrikaans gerecht ‘Pâte rouge’.  Dus ja, belgenvriendjes, wie weet kunnen jullie na onze terugkeer wel eens genieten van deze lekkernij.

À la prochaine

Ona & Simon