Na ongeveer twee weken in Benin werd het toch eens tijd om onze kleren te wassen (vooral voor Tom). Dit doen we zoals de locals: met de hand, wat toch niet zo evident bleek te zijn! Na twee of drie pogingen waren nog steeds niet alle vlekken eruit, maar we ruiken op zen minst weer oké.

Ons project verloopt zeer vlot. Na onze DC-installatie hebben we ook de AC-installatie geplaatst. Het kader met panelen van 2 op 3,5 meter woog ongeveer 100 kilogram, maar met de hulp van vele sterke broeders kregen we dit toch relatief makkelijk op het dak. Nu nog de laatste stopcontacten aansluiten, kastjes laten maken om de componenten ordelijk in te plaatsen en alles staat op punt!

We hebben ook een klein dorpje bezocht waar er een PV-installatie is geplaatst door Amerikaanse studenten, met een relatief kleine installatie voorzien ze daar 100 mensen van licht. Deze uitstap heeft ons alvast geïnspireerd voor verdere mogelijkheden voor onze PV-awareness in Benin!

Naast ons PV-project steken we ook een handje toe op de boerderij. Enerzijds helpen we bij het graven van grachten, putten bij het irrigatieproject… zwaar werk, zeker als de ondergrond rotsachtig wordt, maar na een lange dag werken, heb je er wel veel voldoening van 🙂 Anderzijds hielpen we ook met het zaaien van soja en maïs, drie hectaren en dat met de hand… Traditioneel wordt er gezaaid door de vrouwen. Ondanks er initieel een beetje gelachen werd met onze techniek, apprecieerden ze uiteindelijk toch onze hulp.

Een afrikaanse familie nodigde ons ook uit voor het avondeten. De gastvrijheid was echt ongelooflijk en zo worden we ook echt ondergedompeld in de Afrikaanse cultuur. Onze gastvrouw heeft ons enkele dagen later ook meegenomen om Afrikaanse kleding te kopen (een bomba). Nu hebben we allemaal onze authentieke plaatselijke tenue en vallen we -op onze huidskleur na- amper nog op tussen de plaatselijke bevolking.

21 juli hebben we hier de nationale feestdag gevierd. Hiervoor zijn we ’s ochtends naar de markt in Parakou vertrokken om alle benodigde ingrediënten te kopen voor een typisch Belgisch gerecht: frietjes met stoofvlees en uiteraard een/enkele bier(tje)(s) erbij. Hoewel het hier en daar een beetje improviseren was om alles te vinden, mocht het resultaat er zeker zijn. De broerders waren allemaal onder de indruk van onze kookkunsten en ook voor ons deed het nog eens deugd om iets anders dan pasta en rijst te eten 😉 Na het diner hebben we ook een klein feestje georganiseerd. Een 75-jarige priester zien dansen met zijn leunstok is alvast een beeld dat ons altijd bij zal blijven!

Tot slot proberen we ook zo goed mogelijk aan PV-awareness te doen. Daarvoor hebben we vrijdag een les georganiseerd waarbij we studenten elektriciteit hebben uitgenodigd. Met een opkomst van zo’n 20 geïnteresseerden die wat tijd gemaakt hadden voor ons in hun vakantie, konden we niet anders dan zeer tevreden zijn. Ze waren allen ook zeer geïnteresseerd en gemotiveerd en we hebben ze toch wel echt iets bijgebracht, denken we! Ook wij hebben wat van hen opgestoken! Op zaterdag hebben we, na al het harde werk, een welverdiend dagje vakantie gepakt. In Parakou genoten we van een Beninese pint naast het zwembad van een plaatselijk hotel!

De komende dagen en weken gaan we onze AC-installatie helemaal afwerken, verder aan PV-awareness doen en alle mogelijkheden hier in Benin bekijken voor verdere installaties. We zijn ervan overtuigd hier nog veel te kunnen verwezenlijken en zullen naast het werk ook de tijd nemen om te genieten van dit prachtige land met zijn ongelofelijk sympathieke bevolking.