+32 (0) 485/634.592

Jaén (geschreven door Gerben)

Eenmaal toegekomen in Jaén was mijn indruk van deze stad totaal tegenovergesteld met dat van Lima. Lima is in mijn ogen een stad dat tracht een westerse stad na te bootsen en hierin toch op vele vlakken faalt, om dan nog maar te zwijgen over de eeuwige drukte en getoeter van de auto’s. In Jaén zie je een andere ingesteldheid. Hier kom je direct in contact met de Peruviaanse schoonheid. Bergen en natuur om U tegen te zeggen, bescheiden maar gezellige huisjes en een totaal andere cultuur. Bovendien was het weer hier ook veel beter dan in Lima. Veel zon en helderblauwe lucht, iets waar wij Belgen heel het jaar naar verlangen.

Ik nam samen met team mechanica en elektriciteit een motortaxi naar casa voluntarios waar we verblijven tijdens onze weekends gedurende heel het project. Hier werden we hartelijk ontvangen door Robbert (een medehumasoller die werkt aan de vochtigheidsmeter en al een tijdje ter plaatse was), we trokken met de hele groep de stad in om inkopen te doen voor het avondeten, te lunchen en daarna een heerlijke icecoffee te drinken. Vervolgens vond de ontmoeting met Ana Maria plaats; De meesten van ons struikelden nog wel even over de kennis van het spaans maar al bij al hadden we een zeer leuke ontmoeting. We nodigden haar en haar vriendin uit om mee met ons te eten. Na een gezellige maaltijd was het zeker nog niet gedaan met de pret. We toverden onze salsakunsten boven wat tot hilarische gevolgen leidde.

De volgende dag kwamen Robbe en Freek toe. Het echte werk kon beginnen! Verscheidene ontmoetingen vonden plaats en belangrijke plaatsen in de stad werden bezocht. Een bezoek aan Sol y Cafe (een koffiecoöperatieven die de koffie van de boeren opkoopt en dan verder verkoopt) maakte dat we vertrouwd werden met de volledige productiecyclus van een pakje koffie en op welke kwaliteiten de bonen van de boeren worden beoordeeld. Bij Yapango Industries (maker van allerhande grote mechanische werktuigen, alsook occasioneel een hydro) werden we ontvangen met een glaasje Yonke, plaatselijk gebrouwen sterke drank op basis van rietsuiker, en met de belofte dat alle Humasol projectstudenten altijd welkom zijn in zijn workshop en gebruik mogen maken van zijn machines en materialen.

Nu werd het wel hoog tijd om eens richting La Buitrera te vertrekken en de stand van zaken vanuit de eerste persoon te aanschouwen.