Zoals we in onze vorige blog schreven, zijn we afgelopen week heel enthousiast ontvangen door de inwoners van Parakou. Nu is het aan ons om wat terug te geven! We maakten kennis met een plaatselijke elektricien. Hij wou ons graag vergezellen in onze zoektocht naar een goede verdeler van zonnepanelen en de overige componenten die we nodig hadden voor onze PV-installatie. Al snel ontdekten we dat er hier in Parakou slechts één verdeler is die alle andere kleine verdelers in de stad van panelen voorziet. Zijn prijzen zijn veel voordeliger dan die van de andere verkopers en we vonden er ook de kwaliteit die we zochten. Over prijzen onderhandelen hoeft niet persé moeilijk te zijn: “alors chef, comme nous sommes des amis, donne-moi un meilleur prix”. De belofte dat we in de toekomst nog verder zaken met hem willen doen, maakte het onderhandelen nog wat makkelijker.

De volgende dag bezochten we het dorpje Sokounon vlakbij onze verblijfplaats, deels om de plaatselijke bevolking te leren kennen, deels om plaatsen te zoeken om onze DC-installatie te promoten. Dit dorpje bevindt zich vlak bij onze verblijfplaats: steek de straat over, loop 200 m door de velden, daar bevinden de huisjes zich om de 50 m, de families wonen er samen met een gemeenschappelijke binnenkoer. In het begin was het wat vreemd om bij iedereen langs te gaan en zeker om foto’s te nemen, we liepen letterlijk door hun voortuin. Na enkele uurtjes verliep alles vlotter en familialer. Telkens we dachten dat we alles gezien hadden, ontdekten we de dag nadien weer iets nieuws. Benin heeft nog veel in petto voor ons! Veel avonturen beleven we samen met Ona en Simon, op hun blog kan je nog meer lezen over al onze avonturen in Benin.

8 juli, D-day voor ons. ’s Morgens vroeg zijn we heel vroeg opgestaan om als eerste bij de bank te zijn. Zo zouden we voor het middageten al onze onderdelen reeds kunnen kopen. Helaas liepen we wat te snel van stapel: de bankkaarten werkten niet… Maar dat probleem is ondertussen ook opgelost. Ook bij onze verdeler van zonnepanelen ging het niet zo snel als gepland. Na heel wat geduld en extra onderhandelwerk, verlieten we onze verdeler uiteindelijk na ongeveer 3 uur! We kregen eerst een oud paneel, maar we wilden een nieuw. Aan de juiste elektriciteitskabels geraken was precies ook niet evident voor hen. En ondanks we op voorhand onderhandeld hadden over de prijs, kregen we er toch nog wat van af. al bij al, toch een goede dag voor ons.

De dag nadien gingen we direct aan de slag met al onze componenten. Zonnepanelen op het dak installeren, alle kabels ophangen, schakelaars installeren, batterij en toebehoren aansluiten… Het is toch allemaal zwaar, zeker bij 30° volle zon. Het zwaarste werk was een put graven voor onze 120 cm lange aardingspin. Helaas geen diamanten of olie gevonden, maar keer op keer doodgewone stenen… Na een lange dag en veel gezweet hadden we tegen 19u licht! Een PV-installatie die werkt na 7 dagen op locatie, dat moet een Humasol-record zijn! De broeders zijn er zeer gelukkig mee, dus wij zijn blij!

Naast de technische kant van het project werken we ook aan de PV-awareness in Benin. Net als in België gaat dat ook iets makkelijker met een pilsje erbij. Een gezellige café-avond waarbij we op de hoogte gebracht werden van alle bestaande gelijkaardige projecten in het land en al een eerste inzicht kregen in de mentaliteit van de bevolking en de bijhorende mogelijkheden, dat noemen ze het nuttige aan het aangename koppelen! De dag na het plaatsen van onze installatie kregen we meteen al hoog bezoek. De provinciegouverneur met entourage: bodyguard, chauffeur, raadgevers, het hele pakket! Ze was alvast heel enthousiast en hielp ons meteen aan enkele nuttige contacten in de omgeving zodat ook de PV-awareness langzaam vorm begint te krijgen. Wij zien alvast veel mogelijkheden hier, meer hierover volgt ongetwijfeld in onze volgende blogs!