Ons laatste dagje Lima werd nuttiger dan gedacht. Jeroen kon na een lange trip met een collectivo dan toch Tecnatrop bereiken en kreeg een fantastische uitleg en boekskes over zonnedrogers. Ondertussen gingen Brecht en Jonathan op zoek naar dumploads (waterkokerweerstanden, zie info ELC). Na enig zoekwerk in het industriegebied vonden ze een winkel “Resistencias” die echt enkel waterweerstanden verkoopt in alle vormen en maten. Ons succes kon niet op want deze mensen waren ook nog eens bereid in één nacht de dumploads te maken die we nodig hadden.

Die avond beloonden we onszelf met een barbecue op het dak van het hostel, samen met mensen die we daar hebben leren kennen. We sloten de dag af met een heuse fonteinshow in een van de chiquere parken van Lima.

Op naar Jaén, de stad waarin en waarrond we de komende maanden zullen vertoeven. Nog net de spijtig verloren match van onze duivels kunnen zien toen we onze luxe zetels in de Superciva bus bezetten. 20u later kwamen we toe in een geheel andere Peruviaanse sfeer: in Jaén was het vollenbak zon, 30°C en geen claxonnerende auto’s maar typische mototaxi’s. Aangekomen in onze Casa Voluntarios gaf Robbert ons een eerste rondleiding en proefden we een heerlijke ijs-koffie. Op het einde van deze eerste dag Jaén konden we direct onze salsamoves bovenhalen in de plaatselijke discoteca!

De zondag kregen we rondleiding van plaatselijke vrienden die reeds enkele jaren optrekken met de Humasol studenten. We bezochten een voedselfestival op een schooltje en speelden een basketbalmatchke tegen plaatselijke schoolkinderen voor een zeer enthousiast publiek! Zo’n vijftig foto’s met locals later waren we eindelijk terug aan de uitgang. We besloten nog een wandeling te maken en beklommen een heuvel aan de rand van de stad om zo te kunnen genieten van een prachtig uitzicht!

Ten slotte werden we rondgeleid in de koffie wereld. In Sol y Café, de koffie coöperative waar Humasol mee samenwerkt, zagen we stap voor stap het proces van boon tot koffie. We zagen de proevers bezig die de kwaliteit van de koffie bepalen door scores te geven op tassen koffie per soort boon. Ook wij mochten mee proeven met soeplepel en nodige slurpgeluiden de tafel rond. Lekker was het zeker!

Humasol