Nederlands

Huppa, onze eerste week in Jaén is gepasseerd, en we schrijven ons tweede blogbericht. Fiestaa!

Na een ‘eigenlijk wel vermoeiende’ busrit van 20u, verwelkomde Robbert (van team vochtigheidsmeter) ons met open armen. We kregen een korte rondleiding in Jaén en een degustatie hoe goed de ijskoffie hier wel is. Bij deze is iedereen moreel verplicht om elke dag zijn kopje lokale koffie te drinken. Achteraf kregen we nog een uitgebreide rondleiding in het proces van bonen tot koffie in Sol y Café. Hierbij mochten we zelf eens de proeftest doen om te proberen raden wat voor hun de beste koffie is. Slurpen en spuwen, zoals de kenners, inbegrepen!

Ook introduceerden we onszelf bij de Yapango’s (industrieel staalbedrijfje voor koffiedrogers en –ontpulpers gerund door 1 familie) en Padre Paco (overste van het katholiek district waarin we werken). Ook hier konden we rijkelijk gevulde glaasjes Junké en Pisco drinken. Overheerlijk op het eigenste moment, voor sommigen iets pijnlijker de volgende dag. 😉

En nu over naar het echte werk. We bezochten de vorige Hydro’s. Zo zagen we het volledige werkingsprincipe dat wij ook grotendeels in onze Familiehydro zullen gebruiken. Hier en daar waren er enkele elementen stuk. We zullen dezer dagen terugkeren voor de reparatiewerken. Dit blijken ook de zwakste schakels in de vorige Hydroturbines, dus deze moeten we zo veel mogelijk proberen verbeteren of elimineren in ons nieuw ontwerp.

Als laatste hadden we veel problemen met het zoeken van een synchrone generator voor in onze opstelling. Aangezien alle componenten die we willen gebruiken zo simpel en eenvoudig mogelijk te vinden moeten zijn, hebben we geopteerd om een inductiegenerator te gebruiken. Maar daarvoor moesten we eerst testen of dit principe van generator ook wel effectief mogelijk was. Eventjes waanden we ons minstens even goed als het elektrisch team door zelf ons eigen mini-elektriciteitsnet te maken. En wat bleek achteraf? Deze methode is veel goedkoper, robuuster en werkt minstens even goed!

Let’s keep up the good work!

 

Ciaowkes en tot de volgende blog

English

Hoppa, our first week in Jaén passed away very quickly, and we are writing our second blog. Fiestaa!

After a long bus ride of 20 hours in a luxury bus, Robbert ( from team Humidity sensor ) invited us for a small guide tour in Jaén and a degustation of the best ice coffee of the region.  Afterwards we got a full introduction in the total process from coffee bean to coffee at Sol y Café. We also got the chance to rate the coffee on its taste and quality. Sipping and spitting, like the professionals, included!

We also introduced ourselves to the Yapango’s (industrial family workshop that produces all kinds of machines to manufacture coffee) and Padre Paco ( Head of the catholic district where we are working). They let us taste the local Junké and Pisco. Delicious when drinking, sometimes a bit tougher the next morning. 😉

Now back to business. We visited the previous built Hydro’s of Humasol and overviewed the total working principles that we in majority will apply in our new Family Hydro. Some parts were damaged, and will be repaired one of these days. These parts are also the weakest points in the previous designs, so we must reduce or eliminate these problems in our new design.

Finally we had some troubles searching for an appropriates generator. Since the components must be easy to find and understand, we choose for an induction generator instead of a synchronous one. But first we had to test if this option was even possible. For while, we were acting almost as good as the electrical team by producing our very own electrical grid. And guess what? This option is even more robust, simpler and cheaper than what we expected.

Let’s keep up the good work!

 

Ciao and see you next time.