De hoofdopdracht van ons project is – zoals in de inleiding beschreven – een elektriciteitsnet aanleggen in het bergdorpje La Buitrera, Chirinos. Vorig jaar reeds starte een team humasol studenten het project op die plaats, zij kozen een geschikte locatie, legden nodige contacten en installeerden een waterturbine en generator. Na het bouwen van een heus turbinehuisje hadden ze echter geen tijd meer het project af te werken.

Wij, het elektrisch team, zullen nu de elektriciteit die deze generator opwekt verdelen over de verschillende gezinnen door middel van een elektriciteitsnet. Ook hebben we een jaar lang getracht de ELC (om spanning en frequentie van de opgewekte elektriciteit constant te houden, zie meer technische info hierover in de laatste paragraaf voor geïnteresseerden) te verbeteren.

In La Buitrera zelf zullen we vergezeld worden van een bouwkundig team humasolstudenten (zie ook hun blog op deze site). Zij zullen instaan voor het aanleggen van een aftakking en dam aan de rivier en het ingraven van de buizen die het water van de rivier met voldoende kracht naar de turbine brengen. Ook zullen zij ons bijstaan bij het plaatsen van de elektriciteitspalen.

Zonnedroger voor koffiebonen

Ten slotte zullen we de efficientie onderoeken van een zonnedroger voor koffiebonen. Dit berust op een type van een serre en zou zwaar verbruikende en belastende machines op een ecologische, duurzame en goedkope manier kunnen vervangen. Hiertoe staken we in Belgie een paar sensoren in elkaar om de effectiviteit van zo een droger te meten om uiteindelijk de juiste beslissing te nemen!

De ELC:

De ELC heeft als doel het toerental van de turbine constant te houden. Moest er geen ELC zijn en het dorpje zou minder electriciteit verbruiken als de turbine opwekt dan zou de turbine steeds sneller beginnen draaien. De energie moet immers ergens naar toe. Dit zou leiden tot een spectaculaire ontploffende turbine en een depressief mechanisch team.. Om onze mechanische vrienden toch wat vrolijk te houden zorgt de ELC ervoor dat de turbine constant evenveel belast wordt. Hij doet dit door automatisch extra lasten in te schakelen indien de het dorp minder verbruikt dan de turbine opwekt. Deze extra lasten zijn waterkokerweerstanden die hun warmte afgeven aan het water dat door de turbine stroomt.

Voor de coole jongens onder ons:

De ELC is een PI regelaar met input de frequentie van de generator en output het aantal extra lasten –dumploads genaamd- dat moet in of uitgeschakeld worden.

Humasol