+32 (0) 485/634.592
English

I started last week like I ended the week before, searching for a solution for the program error. After some time I finally figured it out, but unfortunately there were no coffee beans at Sol y Café. So I head out to look for beans of different humidity’s for the calibration, without finding enough samples. Luckily this week the coffee season started more or less, and I could start the calibration.I also spent some time getting to know the other volunteering organisations in Jaén, and Padre Paco, this is more or less the boss of all the volunteers here in Jaén. He is the head of Caritas and of Radio Marañon, which is why he has a lot of influence in the city. We talked a lot about my project and about the other Humasol projects, and we think a better cooperation would be best for both, which I proposed to Wim.

I realised a few weeks ago that my visa was almost expired, and I was illegal in Peru from Wednesday. They can give you till 180 days in the country, but for some reason I don’t remember they only gave me 70. So I went to Ecuador on Saturday, to stay in the country for exactly 3 hours, and then get back to Peru for a new visa. It wasn’t all that easy, first I had to pay a fine of 1$ per illegal day in Peru (luckily not so much), and then they tell me you have to stay a minimum of 24h in Ecuador. After some negotiation they left me out after 3 hours, and I spent my time in the country playing volleyball with the Ecuadorian police and customs. Afterwards I got a new visa in Peru, till august to be sure this time. Like you all know a terrible earthquake hit Ecuador on Saturday, and this was exactly in the 3 hours I was in the country. Lucky for me I didn’t notice anything, I was probably to concentrated on the volley game, and the epicentre was about 400 km away. The people here are chocked, they realise it could have been in Peru, with the same disastrous consequences.

Sunday was an important day for me, exactly half way through my stay here! We went slacklining in the pool again, and my level already got up. I did a feet-to-butt-bounce-to-feet!! (yes apparently this is the real name) During all this fun I fell a few times, and I injured my left wrist. Today I went to get an RX taken, and luckily it isn’t broken. The tendons of my thumb are badly strained, so it’s quite hard to move my whole left hand. But I’m right handed so I can just continue working and travelling!

Nederlands

Vorige week begon zoals de vorige geëindigd was, met het zoeken naar een oplossing voor de programmeerfout. Na lang zoekwerk heb ik het dan toch gevonden maar helaas waren er weer geen bonen. Ik ging dus op zoek naar bonen van verschillende vochtigheden voor de kalibratie, wat helaas op niets uitdraaide. Gelukkig zijn er vandaag wel bonen waardoor ik deze week de meters kan kalibreren en de testen kan beginnen. Ik heb ook enige tijd met de andere vrijwilligersorganisaties zitten praten, en met Padre Paco, dit is ongeveer de baas van al de vrijwilligers hier in Jaén. Hij is hoofd van Caritas en van Radio Marañon en heeft daarom veel invloed binnen de stad. We hebben veel gesproken over mijn project en over de andere Humasol projecten, en kwamen tot het besluit dat een betere samenwerking nodig is, wat ik dan ook heb voorgesteld aan Wim.

 

Ik had enkele weken geleden beseft dat mijn visum bijna verlopen was, en vorige week was ik dus vanaf woensdag illegaal in het land. Ze mogen tot 180 dagen geven maar om een of andere redenen wilden ze dit bij mij niet doen, waardoor ik maar 70 dagen had gekregen. Ik ben dus zaterdag naar Ecuador gegaan, om ginder exact 3 uur te blijven, en nadien het land weer te verlaten om een nieuw visum in Peru aan te vragen. Het was allemaal niet zo gemakkelijk, eerst een boete van 1 $ per dag in Peru (gelukkig niet te veel),en dan blijkt dat je minimum 24u in een land moet blijven, maar uiteindelijk hebben ze mij toch terug buiten gelaten. In Peru hebben ze mij dan een nieuw visum gegeven, tot augustus om zeker te zijn deze keer. Tijdens het wachten heb ik deelgenomen aan een volleybal wedstrijd van de douane tegen de politie van Ecuador, het was uiteindelijk toch een aangename zaterdag. Maar zoals jullie wel weten is er zaterdag een enorme aardbeving geweest in Ecuador. Dit is gebeurt tijdens de 3u dat ik in het land was, gelukkig heb ik er niets van gemerkt, ik was toen waarschijnlijk te druk bezig met de wedstrijd en het epicentrum was ongeveer 400 km verder. De mensen hier zijn er wel door aangeslagen, ze beseffen duidelijk dat dit hier ook kan gebeuren, met dezelfde gevolgen.

 

Zondag was een belangrijke dag voor mij, halfweg het Peru-verhaal! We zijn weer gaan slacklinen in het zwembad, en mijn niveau is al sterk verbeterd. Ik heb een feet-to-butt-bounce-to-feet geland !!ja dit is blijkbaar echt de officiële naam) Helaas heb ik in een foute beweging mijn pols zwaar omgeslagen. Vandaag RX gaan nemen en gelukkig is het niet gebroken. De pezen van mijn duim zijn zwaar verrekt waardoor ik mijn hele linkerhand amper kan bewegen. Ik ben gelukkig rechtshandig, en kan dus gewoon verder blijven werken en reizen!