Potverdekke nog maar 10 dagen (bij datum van publiceren). Alvorens we nostalgisch worden in ons laatste blogbericht, is hier de voorlaatste episode van ons avontuur in Ghana!
Vorige blog gemist? Bekijk hem hier:

Een bewogen week – Leren en laten leren

Na een maand werken is ons oorspronkelijk project, op wat kleine zaken na, afgerond. Aangezien we een weekje technisch werkloos zijn, pakken we onze rugzak om Ghana rond te trekken samen met onze twee Duitse vrienden. Rondtrekken is hier zeer letterlijk te lezen, want we hebben er aardig wat kilometers op zitten (zie kaart). Ghana is de verborgen parel van West-Afrika. We starten met een safari in het Mole National Park, doorkruisen het Volta meer met een boot, stappen in de bergen om er de watervallen van Wli te bezoeken en eindigen aan het strand van Elmina. Wat foto’s geven de highlights weer, de uitgebreide reisverhalen houden we voor een avond op café!

De Ronde van Ghana.

Eens terug in Accra, bezoeken we enkele bedrijven die zonnepanelen en pompen verkopen. Door de verschillende leveranciers eens te vergelijken, kan onze lokale partner en Humasol bij volgende projecten in Ghana betere keuzes maken. We bezoeken in Accra ook Agbobloshie. In deze beruchte sloppenwijk wordt het gros van het elektronisch afval uit het Westen gedumpt. Een impressionnant zicht, dat eens te meer toont dat er nog serieus wat werk aan de winkel is. Geïnspireerd door het Waste Masters team gaan we eens langs bij een recyclagebedrijf voor contactinformatie voor later. Afval is in Ghana een groot probleem, maar de wil om te verbeteren is aanwezig!

Netwerken in Accra.

Tevreden met ons netwerk keren we voor enkele dagen terug naar onze uitvalsbasis in Akokoaso.
Niets te vroeg, zo blijkt, want we krijgen bericht van Nkwanta, nog een ander dorp in de regio met een zonnepomp, dat hun zonnepanelen al drie weken niet meer werken. Eens ter plaatse inspecteren we de installatie en blijkt dat de schakelaar van de panelen af stond. Om zo’n ‘problemen’ in de toekomst te vermijden, overlopen we nog eens opnieuw hoe je de pomp aanzet en welke schakelaar wat bedient. Ondertussen hebben we al meer ervaring hoe we uitleg moeten geven aan de Ghanezen en waar we op moeten letten. De vraag “Do you understand?”, is vaak niet zo nuttig aangezien ze altijd “Yes” antwoorden, ook al hebben ze er niets van begrepen. Ze krijgen onze onderhoudsposter om op te hangen, als geheugensteuntje. Deze uitleg herhalen we ook eens bij Abenase, zodat ze nog vele jaren kunnen genieten van hun zonnepomp.

Problem solving in Nkwanta.

Hier nog eens een opfrissing voor de fantastische mensen die deze blog lezen. De algemene werkwijze van COLISO, de plaatselijke NGO is als volgt: met financiële steun uit België en van lokale politici plaatsen ze een zonnepomp en een basispakket aan toebehoren (reservoirs, leidingen, kraantjes,…). Daarna is het aan het dorp om een watercommittee op te richten en te zorgen voor geldinzameling. Per emmer betaalt een dorpsbewoner 10 pesewas, of 2 eurocent. Het watercommittee verzamelt dit geld en COLISO zorgt voor begeleiding bij het maken van de rekening. Na enkele jaren is er zo genoeg gespaard om de installatie uit te breiden en defecte onderdelen te kunnen vervangen, wat de duurzaamheid sterk vergroot. We merken dat naarmate we vaker langskomen in de dorpen de interesse sterk toeneemt. We krijgen ook meer gerichte vragen over welke aankoop ze best doen in de toekomst!

Normaal gebruiken ze de trotro, maar als die er niet zijn: een mototaxi!

Na deze mini-consultatieronde is het tijd voor een lange rit naar het noorden van Ghana. Op onze vakantie zijn we de organisatie van een Oostenrijks team tegengekomen. Zij zijn in Sang een schooltje aan het bouwen zijn. Nadat we over ons project vertellen, krijgen we de uitnodiging om bij hen eens langs te komen. Het noorden van Ghana ligt dichter bij de Sahara en dat heeft als gevolg dat er een extremer regen- en droogseizoen is. Ook hier zijn er problemen met de watervoorziening. Omdat ze geen waterputten hebben drinken de bewoners nu vooral water uit vervuilde meertjes of opgevangen regenwater. Het is dus het uitgelezen moment om de waterfilter die Jolien tijdens het jaar heeft uitgewerkt, eens uit te leggen. Na een bezoek aan het stamhoofd en de bijhorende gebruiken, maken we een afspraak voor een demonstratienamiddag. De opkomst de dag erna is groot en Jolien legt geduldig het hele proces uit terwijl ze het enkele keren voordoet. Missie geslaagd dus! Bij de school bekijken we aan de hand van klimaatgegevens welke reservoirs ze best installeren om het regenwater op te vangen. Zo kunnen ze zonder een gigantische investering de situatie al goed verbeteren.

Work in progress van het Oostenrijks project.

Opties voor watervoorziening bekijken.

Jolien legt de filtertechnieken uit aan de lokale bevolking van Sang.

Humasol